mei 17

Aftersales is niet smerig

Aftersales is niet smerig, start er vandaag mee om ambassadeur van jouw klanten te maken!

Elke niet commerciële persoon krijgt een beetje de kriebels van het woord sales, zo dus ook van aftersales. Ze zien sales als iets opdringerigs, die gelikte verkoper die jou geheel tegen je zin in iets komt aansmeren.

 Sales is veel meer, of eigenlijk heel iets anders dan dat. Ja, fair enough, we kennen allemaal wel een voorbeeld van een overijverige verkoper die mega irritant en pusherig is. Maar of je nou commercieel bent of niet, met een bedrijf ontkom je er niet aan, er zal omzet gedraaid moeten worden. Zonder omzet is je bedrijf niet levensvatbaar, punt. En om omzet te genereren zal je jouw product of dienst moeten verkopen. 

Het goede nieuws is dat je omzet kan draaien zonder die gelikte verkoper te evenaren. 

Verkopen pusherig of nobel? 

Als je een aversie voelt tegen verkopen moet je deze heel snel kwijt zien te raken. Mij heeft het enorm geholpen om mijzelf niet te zien als die gelikte verkoper maar als degene die jou iets geweldigs komt leveren. 

Mijn ideale klant staat namelijk te springen om mijn dienst. Dus is het dan opdringerig om het aan te bieden of is het eigenlijk kwalijk als ik het niet aanbiedt? 

Moet mijn klant lijden onder mijn angst om niet als opdringerig gezien te willen worden? Nee toch! Deze blik erop maakt het wellicht al een stuk makkelijker.  

Wil je het nog makkelijker maken? Een tipje van de sluier… Een loyale, tevreden klant wordt jouw ambassadeur. 

 

Zo maak je ambassadeurs van jouw klanten 

Dat klinkt lekker of niet, ambassadeurs die het werk voor jou gaan doen. Maar hoe krijg je jouw klanten zover dat ze jouw cheerleaders worden. Dat ze op elk feestje vertellen over jouw product of dienst. 

  1. Geef je klant voldoende AANDACHT! Natuurlijk moet je een fantastisch product of dienst leveren en resultaat boeken voor de klant maar aandacht is cruciaal en wordt te vaak vergeten. In een relatie werkt het toch ook zo? Je geeft elkaar een bepaalde mate van aandacht en als jouw partner nooit naar je omkijkt ben je er op een gegeven moment wel klaar mee.
  2. Storytelling; zorg altijd voor een verhaal dat jouw klant makkelijk kan meenemen naar het verjaardagsfeestje van de buren.
    Vertel het zelf, als je de klant live spreekt, of schrijf een kaartje bij een product. Vertel waarom het product zo speciaal is, wat er mis ging bij het produceren of iets dergelijks. Wees creatief!
  3. Overtref de klant verwachting! Als jij de verwachting kunt overtreffen is deze klant jouw cheerleader. Van tevoren niet alles prijs geven is een goede manier om de klant verwachting makkelijk te overtreffen.
    Zet een stapje meer of geef een mooi cadeau als dit een grote klant van jou is. Het overtreffen kan hem ook in kleine dingen zitten.

 

Ambassadeurs schrijven reviews

Een ambassadeur is goud waard! Mensen willen altijd graag de mening van anderen horen in het beslissingsproces. Dat houdt in dat wanneer zij iemand zoeken om de kozijnen te schilderen zij liever afgaan op het advies van een bekende of van een review, dan dat zij blanco een bedrijf opbellen. 

Een ambassadeur vertelt niet alleen op een feestje over jou en jouw bedrijf maar is hoogstwaarschijnlijk ook bereid om een review te plaatsen. Yes! Reviews zijn priceless. En nu hoor ik je denken; Ja, als ze positief zijn alleen. 

Nee! Een klacht die adequaat is opgelost, het liefst nog op een creatieve manier, is minstens zo waardevol. Potentiële klanten die dat lezen zullen het enorm waarderen dat jij een fout netjes afhandelt en daardoor hebben zij zelfs meer vertrouwen in jou dan wanneer jij enkel 5 sterren reviews haalt. 

Vraag dus altijd om feedback en vervolgens om een review van jouw klant. Is de klant echt tevreden vraag dan ook of zij iemand kunnen aandragen voor wie jouw product of dienst ook interessant kan zijn. 

Dit is niet pusherig, je bewijst ze een dienst weet je nog? 

 


Tags


Dankzij fuckbudget minder fomo

Dankzij fuckbudget minder fomo
Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email adres niet geldig","url":"Website adres niet geldig","required":"Vul alle velden in"}

Boek hier onder je matchcall