fbpx

Ik snap er geen bal van! Hoe communiceer ik met een goed resultaat?

Ik snap er geen bal van! Hoe communiceer ik met een goed resultaat?

Communicatie, het lijkt een simpel gegeven. Ik praat, jij luistert en klaar ben je. Maar we gaan compleet voorbij aan het feit dat jij de woorden die ik uitzend wel eens heel anders zou kunnen interpreteren. Zo anders dat jij iets compleet anders hebt begrepen dan ik dacht te zeggen.

Confusing right? Als we er niet vanuit kunnen gaan dat onze woorden ook aankomen zoals wij ze trachten over te brengen zorgt dat voor veel onzekerheid. Want hoe weet je nou zeker of je op dezelfde golflengte zit? Los van de ruis die onderweg kan voorkomen heeft het ook nog eens te maken met iemand zijn programmering. De manier waarop hij is opgegroeid en wat hij heeft geleerd is bepalend voor hoe hij beelden, woorden en situaties inschat en codeert.

Stel, ik zeg dat jij er losjes bij zit. Jij kan denken: oh ik oog dus relaxed, dat is fijn. Of je denkt: Oh ik kom niet serieus genoeg over, ik zit er als een halve zoutzak bij. Dit is een totaal verschillende interpretatie en heeft heel veel te maken met het waardeoordeel die je ooit aan dit woord hebt gegeven.

Vaag communiceren

Een andere valkuil bij communiceren is dat we zo vaag zijn als het maar kan. We vinden het doodeng om een statement in te nemen en daarom draaien we er heel vaak omheen. Hoe vaak ben jij echt direct wanneer je iets zegt? Waarschijnlijk probeer je het vaak te verpakken in een aardig bericht, doe je het voorkomen alsof er nog ruimte is voor een discussie (terwijl je al lang een besluit genomen hebt, zeg eerlijk…) of geef je een politiek antwoord (kortom geen antwoord maar een mooie reactie die afleid van de inhoud).

Hoe je boodschap binnen komt

Al deze factoren werken niet echt mee als jij een duidelijke boodschap wilt overbrengen. Naast de inhoud speelt ook je houding een cruciale rol in de geloofwaardigheid van je boodschap. Hoogleraar psychologie, Dr. Albert Mehrabian, ontwikkelde de 7-38-55% regel. Dit staat voor het volgende:

  • 7% van je geloofwaardigheid (inhoud van de boodschap) haal je uit WAT je zegt
  • 38% van je geloofwaardigheid haal je uit HOE je klinkt ( de toon, stem, volume van spreken)
  • 55% van je geloofwaardigheid ontleen je aan je uiterlijk (kleding, non-verbaal, houding etc.)

Wat moet ik doen om duidelijk te communiceren?

Omdat niet alleen de inhoud belangrijk is zou ik je zeker aanraden om ook aandacht te besteden aan hoe je klinkt en dat je houding en kleding past bij de boodschap. Wil jij zakelijk een statement maken en een belangrijke beslissing aankondigen waar je een team voor mee moet krijgen? Zorg dan voor een zakelijke look, spreek met bezieling en denk om de snelheid en het volume waarmee je spreekt. Zo kun je je aan iedere situatie aanpassen.

5 tips om straight to the point te communiceren (voor meer duidelijkheid en een beter resulaat)

  • Stel geen retorische vragen ( is het een vraag of een mededeling)
  • Orden je gedachten en zoek uit wat de kernboodschap is
  • Oefen je boodschap van tevoren, net zo lang tot hij kort, bondig en extreem duidelijk is
  • Wees stellig in wat je zegt en kies hier de juiste woorden voor
  • Als je de boodschap hebt overgebracht wees dan STIL. Ook al kan dat awkward voelen.

Ben jij al duidelijk in jouw boodschap?

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie