fbpx

Marketing

Meer klanten? Meer Marketing! Marketing gaat in de essentie over het afstemmen op de wensen en verlangens van jouw klanten. Het gaat over het uitdragen van een boodschap die volledig resoneert met jouw doelgroep. Een sterk A-merk bedrijf bouw je op door marketing te implementeren in alle processen binnen jouw bedrijf. Wat je nodig hebt is een sterk aanbod waarin jij jezelf laat zien en tegelijkertijd voorziet in de wensen en verlangens van de mensen voor wie je jouw product of dienst hebt gemaakt. Hierdoor verkoop je op een succesvolle en leuke manier. Jouw potentiële klanten zullen niet zeggen; ‘Goh wat leuk’ maar ‘Wow, dat wil ik!

Start met storytelling

Ieder verhaal is uniek, dat van jou ook! Wees niet bang om dit te delen, want klanten horen het maar al te graag.
Ze willen weten wie jíj bent, voor ze met je in zee gaan.
Wie is het gezicht achter jouw business en wat is jouw drive? Met het gebruik van storytelling zet je een indrukwekkend verhaal neer, dat direct een band creëert met jouw klant. Wil je weten hoe je dit toepast?
Download dan het e-book voor maar €3,99! 

Marketing is psychologie

Ons brein is enorm geëvolueerd en onze samenleving is dermate veranderd dat marketing veel subtieler moet worden toegepast. Schreeuwen om de klant is al lang geen optie meer, dát vraagt om een nieuwe vorm van marketing.


Het toevoegen van échte waarde voor de klant is het uitgangspunt. Met een oprechte marketingboodschap kun je dit uitdragen op een natuurlijke manier zodat jouw product of dienst ook de vibe krijgt die jij het meegeeft. Marketing is van oorsprong ontstaan vanuit de psychologie. Alle tools en strategieën die we gebruiken zijn slechts middelen om jouw marketingboodschap uit te dragen.

Neuromarketing

Zoals de naam doet vermoeden is neuromarketing eigenlijk geen marketing. Het betreft onderzoek naar de reactie van onze hersenen en zenuwstelsel (neuro) op een marketingprikkel. Uit deze onderzoeken kunnen we heel veel informatie halen die bijdraagt aan het sturen en beïnvloeden van de koopbeslissing van consumenten.


Dat marketing gaat over psychologie bewijst neuromarketing. Bij elke handeling die de consument doet is er activiteit te meten in de hersenen en het zenuwstelsel. Zo doet het uitgeven van geld altijd pijn voor de klant, ongeacht hoeveel geld iemand heeft. Heel theoretisch; de insula (een gebied in de hersenen) kleurt rood wanneer er geld moet worden betaald. Als ondernemer wil je dus leren hoe je het begeertecentrum, ook wel de ‘koopknop’ genoemd kunt stimuleren. Deze bevindt zich in de nucleus accumbens. De belangrijkste hersengebieden in de neuromarketing zijn:

  • Nucleus accumbens: de ‘koopknop’
  • Insula; pijn (door de prijs)
  • (Ventro) mediale prefrontale cotrex: beslssingen
  • Amygdala: verwerking van emoties en angsten, de ‘stopknop’

 

Hoe meer wij weten of de werking van onze hersenen en het zenuwstelsel hoe meer wij hier rekening mee kunnen houden in de customer journey (de weg die de klant aflegt voordat hij tot koop over gaat).

Er is ontzettend veel af te leiden uit neuro onderzoek, niet alleen marketeers maar ook het vakgebied sales kan hier zijn voordeel mee doen. Door te begrijpen wat de consument doormaakt kan er beter aangehaakt worden op de verlangens en kunnen de juiste knoppen worden geactiveerd op de juiste momenten. ‘Eyetracking’ is een relatief bekende vorm van neuromarketing. Hier wordt de route die de klant aflegt gevolgd om hier vervolgens een conclusie aan te verbinden. Het analyseren van deze uitkomst wordt gedaan met behulp van de kennis die we momenteel hebben van ons brein en zenuwstelsel. Maar we kunnen ook informatie afleiden aan de pupilgrootte, de stem, gelaatsspieren, huid en hartslag.


Neuromarketing resultaten kunnen, zonder extra onderzoek, worden toegepast in de marketingstrategie van bedrijven. Zo is neuromarketing niet alleen voor de multinationals toegankelijk maar ook voor de ZZPér en voor het KB. Wil je als ondernemer specifieke resultaten voor jouw product dan zal er nieuw onderzoek moeten worden gedaan. Door de vele nieuwe technieken wordt ook dit steeds toegankelijker.

Van branding tot marketing

Marketing is de verzamelnaam voor alle inspanningen die je doet om jouw product of dienst te verkopen, waarbij de wensen en verlangens van de klant centraal staan. 
De nummer 1 vraag is daarom altijd: what’s in it for them! Stel jezelf bij alles deze vraag.


Alle marketinguitingen die je doet zijn gebaseerd op jouw merkwaarden, ook wel je branding en de vibe die jij jouw product of dienst meegeeft. Alles wat je namelijk vanuit deze kern tot uiting brengt is authentiek, en hiermee trek je de klanten aan die ook echt bij jou passen! Nu kun je met deze basis een fantastisch aanbod creëren dat onweerstaanbaar is!

Customer Journey

Essentieel voor een goede marketingstrategie is begrijpen dat jouw klant een bepaalde reis aflegt voordat hij tot aankoop over gaat. Het aantal contactmomenten is hier vaak van belang, vroeger waren dit de momenten dat je live contact had met jouw (potentiële) klant. Tegenwoordig neemt email- marketing hier een gedeelte van over. Een goede email-marketing is ondersteunend. Zorg er dan wel voor dat je goed op de hoogte bent van de do’s en dont’s. In de customer journey kan online en offline goed met elkaar worden aangevuld.

In de online customer journey is het vervolgens belangrijk om in de e-mail contactmomenten te variëren in de content.

Storytelling

Geef jouw klant een makkelijke manier om jouw product of dienst uit te leggen op een feestje. Storytelling gaat niet om informatieoverdracht. Het gebeurt uiteindelijk wel maar het gaat in de essentie om het creëren van een emotie. Daarnaast ben je aan het inspireren in plaats van informeren. Het is vermakend en blijft veel langer in het brein hangen van jouw publiek. Een goede story is geen sprookje met een prins op het witte paard en een prinses, maar het bevat wel een aantal van deze onmisbare elementen. Bij storytelling is het belangrijk om te weten op welk gebied de illusies, dromen en verlangens van jouw klant zich bevinden en welke pijnpunten zij ervaren. Dit verpak je in je verhaal, je biedt een oplossing hiervoor en dit slaat vervolgens in als een bom.

Product Placemant

Product Placemant is enorm populair omdat je je hier door een verhaal kunt identificeren met jouw idool of inspirator. Bij product placemant worden producten of diensten aangeprezen in tv shows, series, films, radio, podcasts en andere mediakanalen.

 

Een product gaat niet over de functionele aspecten ervan, het creëert een emotie. De Rolex verkoop stijgt nadat James Bond deze in zijn laatste film heeft gedragen. De klant koopt namelijk geen klokje waarop hij de tijd kan lezen, hij voelt zich nu een stukje Bond.

Wat is strategie?

Te vaak zien we ondernemingen met een leuke actie, een adhoc campagne of een advertentie voorbijkomen, zonder dat daar ook maar enige filosofie achter zit. Echt waar het gebeurt! Het neerzetten van een strategie die werkt en past bij jou en je onderneming is daarom de eerste stap. Jouw marketingstrategie is een planning voor de lange termijn die inzicht geeft in de tools die je gaat inzetten om jouw verhaal uit te dragen en daarmee jouw producten of diensten te vermarkten. Je branding komt voort uit je missie, visie en kernwaarden. Sales gaat over hoe jij jouw product of dienst gaat verkopen.

NOUX heeft verschillende mogelijkheden om je verder te helpen met succesvol ondernemen.