fbpx

Sturen van een positieve mindset kent ook valkuilen!

depressie tegengaan door acceptatie van sombere gevoelens

Sturen van een positieve mindset kent ook valkuilen!

Blog 7

 

Sturen van een positieve mindset kent ook valkuilen!

Je hoort het steeds vaker, ‘verander je gedachten en je verandert jouw leven’. Of dat je altijd positief moet denken en alleen dan wordt je succesvol. Het is voor een groot deel waar, het is zelfs wetenschappelijk onderbouwd maar er is één grote valkuil. We denken dat mindset een magische pil is die alles oplost in ons leven én het lijkt wel alsof we geen mindere dagen meer mogen beleven.

Magische pil voor positieve mindset

Net als met alles in het ondernemen is ook het trainen van je mindset een proces. Het is een ontwikkeling die je constant doorgaat. Het is een organisch proces dat steeds meer vorm gaat krijgen. Want ‘welke’ mindset werkt voor jou? Natuurlijk doen we het allemaal beter op een positieve versus een negatieve houding maar hoe zorg jij er dan ook voor dat jouw mindset een onderdeel wordt van jou zonder dat het iets is dat je jezelf oplegt? Het is geen magische pil en dat kan het ook nooit worden omdat we allemaal anders zijn. Daarnaast is het geen ‘probleem’ dat we kunnen behandelen maar is het een proces waar we bewust aan moeten werken. Wel leggen de lat extreem hoog door te verwachten dat een positieve mindset ons ‘beter’ maakt.

Kun je je mindset trainen?

JA! Het antwoord is een volmondige ja. Je hersenen zijn neuroplastisch en dus te sturen. Dat betekent dat jij jouw mindset kunt sturen en positiever kunt maken. Het is wel een proces dat vraagt om continuïteit, blijven volhouden is essentieel. Je mindset is immers een gegeven waar je al jaren mee rondloopt. Jouw mindset ontwikkelde zich in de kinderjaren. Je krijgt een programmering mee van je ouders, je omgeving en later ook van je vrienden en school. Al deze invloeden zorgen voor een basis waaruit jouw mindset bestaat. Wil je deze dus wijzigen omdat je merkt dat deze jouw belemmert dan komen er wel wat uitdagingen op je pad. Maar net als met trainen in de sportschool is het een kwestie van doorzetten, ook als je weerstand voelt. En onthoud; het resultaat is het altijd waard.

Altijd een blij ei dankzij mijn mindset

Mindset omvatten al jouw gedachten, oordelen en aannames die jij meeneemt in een bepaalde context. Daarom heeft jouw mindset invloed op alle facetten in jouw leven. Of je nou (wilt) gaan ondernemen, huismoeder bent, digital nomad wilt zijn, hoe jij hier in staat en welke keuzes je maakt komt voort uit jouw mindset. Hier aandacht aan besteden is dan ook zeer gewenst, máár het is niet de heilige graal. De tendens van meer aandacht voor een goede mindset heeft de valkuil om door te slaan naar een afwijzing van elke vorm van negativiteit. We zijn vaak  zo hard voor onszelf en accepteren geen “mindere’ dagen meer. We leggen onszelf massaal op dat we positief en vrolijk moeten zijn met als gevaar dat we ons juist sneller een loser voelen door een dag waarop jij je wat minder happy voelt. Social media heeft hier een groot aandeel in. Door de positieve beelden van andere mensen ontstaat de overtuiging dat een baaldag er niet mag zijn. Het is gênant en je verteld er niet openlijk over. Waarom vertellen we wel openlijk over onze successen? De kracht van ons succes is dat we de moed kunnen opbrengen om kwetsbaar te zijn. Kortom dat we juist onze mindere dagen ook kunnen omarmen zonder dat dit leidt tot depressieve gevoelens over wie we zijn. Balans en acceptatie zijn de sleutelwoorden. Waarbij vooral acceptatie een grote opgave lijkt. Met doorslaan in de opvatting dat we positief moeten denken krijgen we geen gelukkigere mensen.

 

Pieken en dalen in het ondernemerschap

Als ondernemer ben je altijd in ontwikkeling. En ontwikkeling betekend elke keer weer bereid zijn om op je bek te gaan. Het is geen kwestie van alle business strategieën leren zodat je gegarandeerd succesvol bent. Net zo min als dat het trainen van je mindset ook niet de magische pil is die je misschien zoekt. Wat maakt je dan wel succesvol? Acceptatie! Het is een proces om te accepteren dat je fouten zult maken, dat er leuke en minder leuke dagen zijn. Zodra je kunt accepteren dat het ondernemen komt met pieken en dalen ben jij een stuk relaxter en dáár word je gelukkiger (en succesvoller) van!

Play the Game

‘Accepteer je eigen verandering’ is de key to change anything! Een succesvol leven is binnen handbereik, het gaat vooral over de regels van het spel snappen. In het online programma; Playing the Game help ik jou meer de waardering te krijgen die je verdient, je gedachten, oordelen en aannames je niet langer te laten belemmeren, hoe je krachtige keuzes maakt, hoe je weer echt bij je dromen en verlangens m=komt én je ontvangt de handleiding waar je altijd op kunt terugvallen in moeilijke periodes (de pumpsmethode). Doe je mee met een lifechanging game? Het is bijna een magische pil 😉. www.noux.eu/academy

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie