Zo zorg je voor een echte powerpitch!
Pitchen, de meeste ondernemers gruwelen alleen al bij het woord. Laat staan de elevator pitch, waar je ook nog in een kort tijdsbestek je gehele verhaal eruit dient te persen. Toch ontkom je er niet aan. Als je omzet wilt draaien dien je een boodschap te hebben, kristalhelder, enthousiast en overtuigd. Hoe zorg je er nou voor dat je echt een powerpitch hebt waardoor iemand niet alleen denkt; goh wat leuk wat hij/zij doet! Maar dat hij denkt: Dam! Ik wil dat hebben, waar teken ik?
De grootste fout bij pitchen
Herken je dat, dat je zo enthousiast bent over jouw product of dienst dat je niet uitgepraat raakt? Zodra iemand vraagt wat je doet duik je het liefst keihard de diepte in. Je geeft uitleg over alle processen, hoe je het doet, waarom, wanneer, hoe etc. Ik herken dit! Mijn allergrootste uitdaging is op mijn lip bijten en mijn klep dicht houden.
Doseren is key!
Leuk dat je gepassioneerd bent over jouw product of dienst maar als je gelijk een flinke bak informatie over jouw potentiële klant heen gooit raakt hij of zij overwhelmed. Het resultaat is dat niets van jouw verhaal is blijven hangen. Hij vindt het misschien interessant wat je doet maar hij gaat niet tekenen…
Van interessant naar omzet!
Hoe zorg je er nou wel voor dat jouw potentiële klant gelijk het gevoel heeft dat hij koste wat kost jouw product of dienst wil? Wees super concreet in het resultaat VOOR de klant. Jouw pitch gaat niet over jou. Jouw klant wil weten waar jij van toegevoegde waarde bent voor hém.
Hoe waardevoller de klant jouw product of dienst inschat hoe sneller hij bereid is om over te gaan tot aankoop. (En hoe meer je ervoor kunt vragen). Hoe krijg je de toegevoegde waarde voor de klant helder?
Als eerste is het mega waardevol om een beeld te krijgen van jouw ideale klant.
Op welke doelgroep richt jij je?
Beantwoord vervolgens deze twee simpele vragen:
1. Waar verlangt jouw klant naar?
2. Wat heeft hij daarvoor nodig?
De antwoorden van vraag 1 zijn de resultaten die je in jouw pitch verwerkt.
De antwoorden op vraag 2 zijn de oplossingen die jij biedt om dit te bereiken.
Storytelling in jouw powerpitch
Nu je de resultaten voor de klant hebt benoemd in je powerpitch moet je er, voor een optimaal resultaat, nog voor zorgen dat deze pitch prettig is om naar te luisteren en makkelijk is om door te vertellen op een verjaardagsfeestje.
Ga storytelling toepassen in je pitch. We vertellen elkaar als mensheid al eeuwenlang verhalen, van generatie op generatie worden deze verhalen doorverteld. Een verhaal blijft nou eenmaal veel beter ‘hangen’ in het brein dan platte tekst.
Je kunt in jouw pitch bijvoorbeeld een verhaal vertellen van een klant die jouw product of dienst heeft afgenomen. Neem in je pitch de beleving mee, hoe voelde die klant zich, waaruit bleek dat, wat was er bijzonder, grappig, spannend of leuk aan?
Probeer hier het verlangen van jouw ideale klant in te verwerken. Storytelling gaat niet over een verhaal ‘verzinnen’ maar over het paraat hebben staan van anekdotes over jou, je product of dienst die waardevol zijn om te horen voor jouw potentiële klant.
Welke anekdote wil je?
Zoveel mensen zoveel wensen. Niet elke (potentiële) klant verlangt hetzelfde. Een pitch is daarom geen riedeltje die je uit je hoofd kan leren en klakkeloos over elke klant heen kunt smijten. Voor echte impact dient jouw verhaal afgestemd te zijn op het publiek.
Ik hoor je denken; HELP! Paniek, hoe moet ik ter plekke een verhaal klaar hebben staan die zo mindblowing is dat mijn potentiële klant gelijk wil tekenen?
Dit kun je doen door verschillende anekdotes over jezelf op te schrijven en te leren. Je kiest dan de meest geschikte ter plekke uit. Zorg voor anekdotes over; waarom je doet wat je doet, hoe je hiermee bent gestart, wat een succesverhaal van jou is, waarom je deze doelgroep helpt en hoe je dat doet.
Zo start je een sterke pitch
Leuk al die perfecte anekdotes maar hoe start je er één? Je kent het wel, je bent op een netwerkbijeenkomst en daar is ie weer, de vraag die altijd wordt gesteld: En, wat doe jij? Dit nodigt uit om gelijk antwoord te geven op WAT je doet. Niet doen! Geef hier op de volgende manier een twist aan:
- Noem cijfers uit je vakgebied, die iets zeggen over jouw product of dienst en vervolg met jouw pitch die hierbij aansluit of een oplossing aanbiedt
- Noem een ervaring van iemand die zaken met jou heeft gedaan, en wat het resultaat hiervan was
- Stel een vraag waar jij het antwoord op geeft ( herken je dat?… )
Giet dit in een smeuïg verhaal en BAM daar is je volgende sale.